Çocuk Diş Hekimliği

Çocuk diş hekimliği (Pedodonti); bebeklerin, çocukların ve özel ilgi gerektiren bireylerin ağız ve diş sağlığı sorunları ile uğraşan, diş hekimliğinin bir anabilim dalıdır. Pedodonti, diş hekimliğinin yaşa bağlı olarak çalışan tek dalıdır. Çocuk diş hekimleri (Pedodontistler), standart diş hekimliği eğitimine ek olarak engelli ve özel ihtiyaçları olan çocuklar dahil tüm çocukların psikolojisi, büyüme ve gelişimi, süt ve daimi dişler üzerine eğitim görmüş olan uzman hekimlerdir. Çocuk diş hekimleri, çocuğunuzun ağız ve diş sağlığı gelişimini bebeklikten ergenlik çağına kadar geçen süre içerisinde kontrol edip kayıtlarını tutarak sağlıklı gelişmelerine destek olurlar.

Bebeklerde Ağız ve Diş Sağlığı
Bebeklerde dişlenme dönemi 6. aydan itibaren başlar. Bu aşamadan sonra dişlerin düzenli temizliği önemli ve dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bununla birlikte sürmemiş dişler bölgelerinde bulunan dişetlerin de düzenli olarak temizlenmesi gerekmektedir. Temizlenmeyen bölgelerdeki gıda artıkları bakteriler tarafından fermante edilerek asit oluşumlarına sebep olabilmektedir. Bu sebeple bebekler beslendikten sonra bir gazlı bez veya parmak fırçaları ile birikmiş olan gıda artıklarının temizlenmesi önerilmektedir. Gece tükürük salgısının azalmasından dolayı özellikle gece beslemeleri sonrasında bebeklere bir miktar su içirilmesi önerilebilir. Bebekler sadece anne sütüyle beslense dahi diş çürüklerinin görülebileceği unutulmamalıdır.

Koruyucu Uygulamalar
Fluorid uygulamaların çocuğun diş yapısı, mevcut çürükleri veya fırçalama alışkanlıkları gibi etkenler göz önünde bulundurularak 4-6 ayda bir tekrarlanması önerilmektedir. Bu uygulama ağızdaki tüm dişlerin bütün yüzeylerine yapılmaktadır. Fissür örtücü uygulaması ise sadece belirlenen dişlerin çürük oluşumuna en açık yüzeyleri yani yeni süren dişlerin çiğneyici yüzeylerine yapılmaktadır. Çünkü bu yüzeyler fazla girintili çıkıntılı olan yapılarından dolayı fırça kıllarının ulaşamayacağı bölgelere sahiptir. Fissür örtücü uygulanması sonucu hem bu yüzeyler düzenlenmekte hem de materyal içeriğindeki fluorid ile diş çürümelerinin önüne geçilebilmektedir.

İlk Muayene
İlk diş muayenesi için önerilen zaman dilimi çocuğun ilk dişlerinin ağızda görüldüğü 6-12 aylar arasındadır.

Çocukların ilk diş hekimi muayenesi ve diş hekimi ile ilk tanışması hem aileler hem de çocuklar için endişe verici bir konudur. Fakat ailelerin ve hekimlerin dikkat edeceği bazı hususlar yerine getirilirse çocuklar ve aileler açısından bu süreç daha olumlu sonuçlanmaktadır. Unutulmamalıdır ki diş hekimi korkusu asıl olarak çocukluk çağında karşılaşılan yanlış uygulamalar veya çocuğun çektiği acı ve ağrılar sebebiyle oluşmaktadır.

Anne ve babanın rahatlatıcı tavırları çocuğu da rahatlatacaktır. Özellikle ebeveynler tarafından söylenen ‘hiç acımayacak’ gibi cümleler çocukta ağrı algısını tetiklemekte ve korkuya sebebiyet vermektedir.

Kontroller 6 ayda bir rutin olarak yapılmalıdır. Çocukların diş hekimine getirilmesi için dişlerin çürümesi kesinlikle beklenmemeli ve bu süreç rutin olarak gerçekleştirilmelidir. Bu sayede çürükten koruyucu önlemler hekiminiz tarafından uygulanabilmekte varsa çürük dişler erken dönemde tedavi edilebilmektedir.

Süt Dişlerinin Kaybı ve Yer Tutucular
Süt dişleri çocuklarda çiğneme, konuşma gibi fonksiyonlarının yanı sıra gelecek olan daimi dişlerin yerlerini de muhafaza ederler. Bu sebeple doğal değişim zamanına kadar ağızda kalmaları çok önemlidir. Fakat travmalar veya dişlerin aşırı çürümesi sonucu oluşan enfeksiyonlar gibi sebeplerle bazen dişlerin çekimleri gerekebilmektedir. Bu gibi durumlarda mevcut diş ark boyut kayıplarının önüne geçebilmek adına yer tutucu uygulamaları gerekebilmektedir. Bu uygulamalar koruyucu ortodontik uygulamalar olarak da isimlendirilmektedir. Farklı tipleri bulunan yer tutucular sabit veya hareketli, dişli veya dişsiz olarak hazırlanabilmektedir.