Blog

Çocuklarda diş sağlığı kavramı; ilk dişin çıkmasından itibaren başlayan ve ömür boyunca devem eden bir süreçtir. 6-8 aylar arasında çıkmaya başlayan süt dişleri ile temizlik işlemi anne baba tarafından uygulanmaya evde uygulanmaya başlanmalıdır. Normal şartlar altında 2 yaş itibari ile diş doktoruna gidilerek 6 ayda bir defa kontroller yaptırılmalıdır. Yapılacak düzenli kontroller ile çocuklara küçük yaşlardan itibaren bilinçlenme ve diş fırçalama alışkanlığı kazandırarak ileriki yaşlarda diş sorunları ile karşılaşmamaları sağlanabilir. Çocuklarda ve gençlerde diş çürüğü görülme oranında ne yazık ki her geçen gün artış olduğu bilinmektedir.

Diş sağlığı için yapılması gerekenler

Yapılan araştırmalara bakılacak olursa çocuklarda ve gençlerde diş sorunlarının çok küçük yaşlarda başladığı görülmektedir. Bu durumun nedenleri arasında çocukların ağız-diş hijyen alışkanlıkları ve beslenme alışkanlıklarındaki hataların olduğu bilinmektedir. Bunun sonucu olarak çok sayıda diş çürüğü olan bireylerin beslenme alışkanlıklarının da değiştirilmesi ve ağız-diş hijyeni konusunda bilinçlendirilmesi gerekmektedir. 2 yaş itibari ile başlayacak olan 6 ayda bir düzenli diş hekimi kontrollerinin yanı sıra çocuklara diş hekimi korkusu yaşamamaları için iyi birer örnek olabilmek yapılabilecek en iyi uygulamalar arasındadır.

Çocuklar için koruyucu diş hekimliği

Çocuklar için uygulanan koruyucu diş hekimliği kapsamında çocuğun ve tüm ailenin ağız ve diş sağlığını korumak için diş hekimi ve anne-babanın işbirliği gerekmektedir. Bu uygulama çerçevesinde diş gelişiminin takibi, diş fırçalama alışkanlığı oluşturma, çocuğun çürük diş değerlendirilmesi ve gerekli önlemlerin alınması, florit uygulaması, fissür örtücüler, düzenli beslenme alışkanlığı, koruyucu ve durdurucu ortodontik tedavi ve kötü alışkanlıkların önlenmesi gibi uygulamalar yapılmaktadır. Çocuğa verilen hijyen eğitimi ile ağız sağlığı konusunda bilgiler verilerek doğru hijyen alışkanlıkları ile diş sağlığını koruma yolları öğretilmektedir.